No tenir cura de la salut bucodental podria augmentar el risc de mort

Tots sabem la importància que té cuidar la higiene de la nostra boca i les nostres dents, i no cal tenir un grau superior en higiene bucodental per a això. Senzillament, ens han educat sota la idea que unes dents blanques, sanes i boniques transmeten una imatge de cura, d’higiene, i ens aporten seguretat en nosaltres mateixos.

En definitiva, un somriure impecable té nombrosos avantatges per la nostra autoestima i per la imatge que els altres tenen de nosaltres. Però la cosa no queda aquí: la Universitat de Ciències Mèdiques de Teheran (Iran) ha portat a terme un recent estudi segons el qual una mala salut bucodental pot augmentar fins en un 40 per cent el risc de mort prematura.

Aquest estudi ha estat publicar a la revista International Journal of Epidemiology, té caràcter observacional, per la qual cosa no es poden establir unes causes i uns efectes relacionats. Tot i això, gràcies als resultats d’altres estudis anteriors, podem considerar que la causa és que les bactèries que es troben a una infecció de la boca poden passar al torrent sanguini, i això pot portar que arribin als pulmons o al cor i, fins i tot, podrien ser les causants d’un infart de miocardi.

La investigació d’Iran va ser portada a terme amb una mostra de 50.045 adults, un 57’6 per cent dels quals eren dones d’entre 40 i 75 anys, residents a Golestan, una província d’Iran a on existeixen dificultats per accedir als mitjans necessaris per tal de tenir bona cura bucodental. Els resultats es van obtenir gràcies a una sèrie de qüestionaris que analitzaven els hàbits relacionats amb la higiene dental, com les peces amb càries, empastaments o caigudes, l’ús de pròtesis dentals o la freqüència diària del raspallat.

Aquesta observació va durar nou anys, i gairebé la meitat dels enquestats van morir a causa de malalties cardiovasculars, mentre que uns altres ho van fer per diferents tipus de càncer. Amb aquests resultats, els investigadors van arribar a la conclusió que perdre un o més dents por augmentar en un 30 per cent el risc de morir com a conseqüència d’un tumor o d’un problema cardiovascular.